3.12.2013

Hammashuoltoa

Netta kävi hammashuollossa poistattamassa heiluvan etuhampaansa I1, toisen niistä jäljellä olevista, sekä samalla hammaskiven poistossa. Huollon aikana oli huomattu myös takimmaisen hampaan M2, vasemmalla ylhäällä, heiluvan ja poistettu samalla sekin. Hampaat muutoin ok, mutta hampaiden pinnoilla runsaasti värjäymää ja alaetuhampaat kuluneet.

Kun lääkärillä oltiin niin pyysin samalla ottamaan normaalin verinäytteen. Ikää kun on jo yli kymmenen niin mielestäni oli hyvä kontrolloida nämäkin. Munuaisarvoista urea hiukan koholla ja tulehdussolut hiukan alhaiset, mutta lääkärin mielestä näillä ei kliinistä merkitystä

Ennen lähtöä Netta sai vielä herätteen, koska aiemmilla kerroilla on herännyt hitaasti ja nukkuu kovin sikeästi. Minä sitten hätäisenä tarkkailen että hengittääkö koira enää. Herätteen kanssa tämä huoli on pienempi kun Netta on selvästi hereillä, vaikkakin väsynyt.Nyt illalla oli nälkä jo koittanut ja sai puolikkaan annoksen ruokaa, kohta lähdetään pienelle ulkoilulle.

Afos 12 (20-150)
Alat 26 (10-118)
Bun/urea 9,3 (2,5-8,9)
Krea 81 (27-124)
Glu 5,7 (3,3-6,1)
Tp 73 (54-82)
Hb 180 (12-180)
Hkr 50 (37-55)
leuk 4,2 (6,0-12,0)

Painoa tänään 8,1 kg joka on Netalle oikein hyvä määrä.

Mielenkiinnosta etsin myös selityksiä näille veriarvojen lyhenteille.

Afos
Alkalinen fosfataasi eli AFOS on maksasoluissa toimiva entsyymi. Se reagoi pääasiassa sapen erityksen häiriöihin. Arvo voi nousta myös maksatulehduksissa, mutta vähäisemmässä määrin kuin ALAT ja ASAT.

Hb
Hemoglobiini eli verenpuna kertoo tämän punasolussa olevan happea kuljettavan proteiinin määrän. Tätä pidetään perustietona, koska se kertoo suoraan hapenkuljettamiskyvyn. Alhaiset arvot kertovat anemiasta (Urheilija Hb, Hyrrälläkin oli Hb arvo korkea joten onkohan "sukuvika")
Hkr
Hematokriitti kertoo kuin suuri prosenttiosuus verestä on punasoluja ("Netan veressä on puolet punasoluja ja puolet vettä").
leuk
Leukosyytit eli valkosolut nousevat aina kun koiralla on tulehdus. Jos valkosolut ovat korkeat, niin on syytä tehdä erittelylaskenta, jossa selvitetään eri valkosolutyyppien määrät (ei siis tulehdusta).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti