4.11.2013

Koukussa Cartropheniin

Koiran ei-infektiiviseen nivelrikkoon liittyvän kivun ja ontumisen hoito. Nivelrikkomuutosten syntyyn, etenemiseen ja voimakkuuteen vaikuttavien patologisten tapahtumien hoito. 

Cartrophen parantaa nivelrikkoisen nivelen toimintaa useilla eri mekanismeilla. Cartrophen parantaa synoviaalinesteen ja nivelruston aineenvaihduntaa, lisäksi se estää nivelvaurioissa erittyvien, rustoa hajottavien entsyymien toimintaa. Cartrophenilla on myös fibrinolyyttinen ja antikoagulanttivaikutus, mikä edistää nivelen alueen veren¬kiertoa. Cartrophen vaikuttaa myös anti-inflammatorisesti.

Joitaikin vuosia sitten alkoi huonompi lonkka selvästi oireilla ensimmäisenä kun pakkasta oli paljon. Seuraavana syksynä päädyttiin fyssarin ja eläinlääkärin kanssa siihen että laitetaan cartrophen piikkikuuri voitelemaan niveliä ennen pakkasia. Aineella kun on useamman kuukauden vaikutusaika kuurin jälkeen. Selvästi se auttoikin ja seuraavana syksynä uusittiin käsittely. Muutoin ei lonkka tuossa vaiheessa ollut vaivannut lainkaan. Ikää Netalla silloin noin 8v.

Viime syksynä piikkikuuri jäi välistä. Talvi selvittiin jotenkuten hyvin, mutta kevään aikana Netta meni sitten huonompaan kuntoon ja tuntui vanhentuneen monta vuotta lyhyessä ajassa. Takaliikkeet olivat töpöttelyä ja ranka olil banaanina. Fyssarista saatiin vain hetkellistä apua. Tarvittiin tehokkaampia aseita käyttöön. Keväällä pistettiin se syksyllä välistä jäänyt piikkikuuri ja sovittiin eläinlääkärin kanssa että voidaan jatkaa cartrophenin käyttöä kerran kuussa pistettävällä annoksella. Lisäksi käytiin Helsingissä osteopaatin vastaanotolla ja siitä 6 viikon päästä uudelleen Jyväskylässä.

Cartrophen piikit olen hakenut klinikalta ja pistänyt itse kotona. Eiliseen saakka se onkin onnistunut hyvin. Eilinen annos menikin sitten hukkaan kun ei osunutkaan niskanahkan alle vaan niskakarvoihin. Tänään sitten ajeltiin eläinlääkärin kautta selittämään tilannetta ja saatiin uusi annos (paino 8,2 kg annos 0,25 ml). Varmuuden vuoksi pyysin pistämään sen ammattilaisen toimesta, kun Nettakin kerran mukana oli. 

Pistoksen lisäksi otettiin mukaan särkylääkkeitä joita voidaan antaa tarvittaessa. Onneksi vielä tarve on ollut vain satunnaista ja lähinnä varmuuden vuoksi annettua ettei Netan turhaan tarvitsisi säryistä kärsiä. Eli olen antanut lääkettä jos järsii tai nuolee tassujaan, äksyilee, on leikkinyt tai spurttaillut paljon tai ollut mukana pitkällä lenkillä.

1 kommentti:

  1. Niin se vaan on hyväksyttävä, että vanhuus ei tule yksin koirillekaan :/ Onneksi on koirillekin hoitokeinot näihin vanhuuden tuomiin vaivoihin :D Tsemppiä mummokoiralle tappaja-Netalle :D

    VastaaPoista