7.5.2021

Lumon terveystulokset

Lumo täytti vuoden 16.4.2021. Vuoden ikä tarkoittaa sitä, että koiran voi tutkia luuston osalta virallisesti. Lumon kanssa suunnattiin lonkka, kyynär ja selkäkuviin 28.4.2021 Vaajakosken Huiskuhäntään.

Nykyään eläimetkin kuvataan digitaalisilla röntgenlaitteilla ja kuvat lähetetään Kennelliittoon sähköisesti, joten viralliset lausunnotkin tulevat nopeasti. 

Lumo on terve tutkituilta osin! Lonkat ja kyynärät täysin priimaa, selkälausunnossa LTV1-joka on selässä se kaikein pienin lausuttavat muutos ja minun tiedon mukaan ei vaivaa koiraa tai vaikuta sen harrastuskäyttöön. Jos selkä jumittaa niin syytä pitää etsiä ihan muualta kuin tuosta selkälausunnosta!



Lumolta tullaan tutkimaan vielä ainakin silmät ja polvet. Geenitestaus kiinnostaisi myös, mutta ei kaikkea tarvitse samassa kuussa tutkia. Ymmärrän kyllä hyvin ensimmäisen koiran ottajia tai muuten huonommassa taloustilanteessa olevia, että tuo koirien tutkiminen ei halpaa ole vaikka niin kovin tärkeää. Sekä yksilön kannalta, jotta osaa pitää koirastaan hyvää huolta (esim Netan D-lonkat) sekä rodun jalostuksen kannalta, koska jokainen tutkittu yksilö tuo tietoa rodussa olevasta geenipoolista ja genien mukana ominaisuuksien periytymisestä.

Esimerkkinä shelteillä laskettava lonkkaindeksi, joka kuvaa koiran geneettistä hyvyyttä lonkkien periyttäjänä. Koiralla voi itsellään olla esimerkiksi A-lonkat, mutta sen geeneissä on vahvasti huonompaa lonkkatulosta. Tällöin koiran lonkkaindeksi on alle 100 (100 kuvaa rodun keskimääräistä lonkkaa, shelteillä A:n ja B:n välimaastossa). 

Shelteissä löytyy useita koiria joilla itsellään on A:n lonkat, mutta lonkkaindeksi 83-89. Eli koira on itse terve, mutta ei periytä vahvasti tervettä lonkkaa. Vertaa lukuja Netan arvoihin D-lonkat ja indeksi 88 (7.5.2021)! Koira itse on sairas, mutta ei periytä sen huonompaa lonkkaa kuin nuo A-lonkkaiseksi kuvatutkaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti