25.4.2014

Palveleeko Suomen Agilityliitto tavallisia kilpailijoita?

Agilitysivujen juttupalstalla on keskustelua kisamaksujen hinnoista. Keskustelun yksi osa ajautui taas liiton toimintaan ja siihen mitä tavalliset harrastajat = tavalliset kilpailijat liitolta saavat ja varsinkin kysyttiin että mitä me saadaan sillä pari vuotta käytössä olleella kisojen häntämaksulla (seurat siis maksavat jokaisesta kisastartista 0,70 € liitolle). Kirjailin ketjuun omia ajatuksiani, mutta liitän saman kirjoituksen myös tähän.

Lähes joka vuosi olen ollut Suomen Agilityliiton perustamiskokouksesta saakka vuosikokouksissa ja usein myös liiton järjestämässä seminaaripäivässä. Tänä vuonna jo etukäteen hieman harmittaa kun en pääse paikalle, mutta onneksi seuralla on hyvä henkilö meitä edustamassa.

Koen itse liiton ja sen työn tärkeäksi. Monessakin vaiheessa olen miettinyt toimintaan mukaan lähtemistä, mutta tällä hetkellä oman seuran luottamustehtävät vievät aikaa ja seura/liittotyössä pitää myös tunnistaa omat resurssinsa.

Mukavia muistoja on mm. liiton järjestämiltä agilityleireiltä, joilla käytiin Lotan, Netan ja Taikan kanssa.
______________________________________________
 
Kilpailujen ja tulosten hallinnointi vie aika suuren osan liiton, ainakin työntekijöiden, resursseista. Kilpailujen tietojen ja tulosten hallinnointiin ei riitä ihan pelkkä normi kone, koska kisoja on vuoden aikana iso määrä ja tuloksia vielä isompi. Lisäksi nämä pitää olla varmuuskopioituna. Ainakin vuosi sitten nämä olivat omalla vanhentuvalla palvelimella.

Tietojen säilytyksen lisäksi kisojen hyväksyminen, tietojen tarkastaminen yms. muut ennen hyväksyntää ja kisojen pitämistä vaatii työtä toimiston työntekijältä. Lisätyöt vielä jos seurat haluavat muuttaa tietojaan jälkikäteen (joka on jäykäksi tehty, mutta ei pystytä nykyiseen ohjelmaan helpolla muuttamaan).
Entäs se työ sitten kisojen jälkeen tulosten kanssa. Taas tarkastetaan tuloksia, laitetaan paperisia kennelliittoon (toivottavasti jo lähitulevaisuudessa sähköisenä) yms. Muistaakseeni tämä kisojen hallinnointi vie yksinään puolikkaan työntekijän. Ja onko meillä liitossa toiminnanjohtaja ja 1-2 muuta ihmistä töissä.

Minusta ei ole ollenkaan väärin että kisojen hallinnoinnin kuluja rahoitetaan häntämaksuilla. Saanpahan sillä seitsemälläkymmenellä sentillä sen helpon ilmo järjestelmän ja tulokseni tarkastettuna talteen. Kyllähän summaa kertyy kymppejä vuodessa jos paljon kisaa, mutta niin on aineistoakin käsiteltävänä.
Lisäksi liitto hallinnoi ja kouluttaa meille kouluttajia koulutusohjaajien ja valmentajakurssien kautta. Kisojen toimihenkilöille on omat kurssit jotta kisoja osataan järjestää ja suunnilleen saman käytännön mukaisesti joka puolella suomea. Liitto kouluttaa myös tuomarit noihin meidän kisoihin.

Lisäksi vissiin sunnuntain kokouksessa julkistetaan strategia työn tuloksia joiden mukaan on hyvä suunnata eteenpäin. Uuden tuottaminen tapahtuu hitaasti. Ja vielä hitaammin jos löytyy vain valittajia eikä innostusta liiton ja sitäkautta agilityn yhteiseen kehittämiseen. Nuo kolme palkattua eivät voi meidän harrastajien puolesta lajia paljoakaan kehittää vaan pyörittävät niitä jokapäiväisiä ja pakollisia tehtäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti